cudesno

31 Jan, 2009

"EEE, BOKI BOKIIIIII, NE VALJA TI UGAO!!!"

Generalna — Autor cudesno @ 19:58

Sve je u životu samo stvar ugla gledanja. 

Autor naslovne izjave je izvesni Rale Zlatiborac, 'ladan kao februarski sneg, koji sa rukama na leđima i izrazom nepomućenog filozofskog mira, naherene glave posmatra kako se mučim da obuzdam auto koji pleše na ledu pred njegovom kućom, i još pazim da ne zakačim i njega, idiota, okamenjenog pored puta u dubokoj meditaciji. Naravno da ni ne pomišlja da mi pomogne. Pa pametnoj ženi je dovoljno jednom reći. A ovako lucidni zaključak gurua Raleta pogodio je pravo "u sridu", udarila munja prosvetljenja - i zato ćeš evo sad da vidiš svoga bloga.  

Raletova filozofija je esencija svakog zdravog odnosa prema životu. Ako ti se ne dopada to što vidiš pred sobom, a ti se popni, čučni, zakopaj ili preleti. Po volji ti. Kad sagledaš prepreku iz drugog ugla, ukazaće ti se i put pored nje.

Najgore je žmuriti i zaletati se kroz zid. To ne bih preporučila kao terapiju za više od jednog konzumiranja. Ponekad se, doduše, nekim ljudima i savetuje da u nekom trenutku svog života jako zviznu glavom o neprobojnu prepreku. Prosvetljenje drukčije ne biva. Ali svakako nije pogodno za svakodnevnu upotrebu, pogotovo u dužem vremenskom periodu, jer preti da postane i malko monotono.

Sledeća najgora solucija je metod vuka i tri praseta - "kad ja dunem i vatru sunem, srušiću vam kuću". Možda nekom deluje kao demonstracija snage, možda neko i zaista veruje da će se zid strunuti u prah i dezintegrisati od samog straha pred silom, ali meni je to, kao posmatraču, više dokaz slabih umnih resursa jerihonskog trubača. Na stranu što i ne proizvodi dugoročne efekte. Umori se čo'ek od duvanja, puvanja, pretnji, dranja, destrukcije, galame i rušenja, a zidovi i dalje nesmetano niču. Ma boli ih ćoše...

Postoje i pokušaji rušenja zida na kvarno - organizuje se u tajnosti mreža lukavih podrivača; rade pod okriljem mraka, kuckaju, buškaju, kopaju cigle, riju i sipaju sirće. Niko ne može da dokaže odakle podrivanje dolazi.

Mane ovog metodološkog pristupa su u povećanom riziku da se podrivačima ceo zid bez najave sruši na glavu. Ne stignu ni da se zapitaju koju su to ciglu izbili, a nisu smeli.

Još jedna varijanta "neka sila bude s tobom" je pokušaj hipnotisanja prepreke umnom torturom - sad ću ja da ti pokažem, čim pokrenem svoje impresivne mentalne moći, i prizovem "olmajti" sile alijanse,  pa će zid da pokupi svoje pinkle i cigle, i pobegne vrišteći. O da, 'oće... Sačekaće te iza ćoška.

"Ko zna zašto je to dobro!" - ne kaže Master Yoda, to obično kažu one najstarije i najveselije babe, a one su, uz malu decu, najmudrija bića u vaseljeni. Ako posle dvadeset godina pročitaš u svom starom dnevniku šta te je sve mučilo u gimnaziji, to bi, prema upravo istaknutim pravilima zdravog filozofskog odnosa spram problema, trebalo da izgleda dirljivo naivno i setno duhovito. Ali ako te to isto posle svih ovih godina još uvek muči, onda zid sigurno nije bio dovoljno tvrd za tvoju glavu. Ili si udario pod pogrešnim uglom. 

U slučaju sumnje, zatražiti ekspertsko mišljenje od Raleta. Lako ga je naći. Dovoljno je samo da nagazite na led .                                

 

Komentari

  1. U sridu, moja drugarice, svaka cast! Tek sada nevoljno priznah sebi koliko sam nepismena, a i da me odavno nije nesto dobrano zveknulo u glavu!

    Autor Jugoslava — 28 Maj 2009, 15:58

  2. dakako uvek se možete i nositi mišlju, bolje vrabac u ruci nego guska na grani...
    pa će vam "opstanak" izgledati mnogo jednosavniji, a život mnogo prostiji. što je i cilj ovog naraučenija...
    :)))

    Autor suky — 09 Jul 2009, 09:14


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs